Home » Blog » Omgaan met ziekte » Hoe hou ik aan het eind van de dag meer energie over?

Hoe hou ik aan het eind van de dag meer energie over?

door | 18 okt, 2017 | Omgaan met ziekte

Hoe hou ik, ondanks mijn aandoening, meer energie over aan het eind van de dag?

Denk jij ook regelmatig: “Ik voel me aan het eind van de dag totaal leeg, er is weinig energie over en ik voel me opgebrand? Mijn leven bouw ik op rond routines. Hierdoor verspil ik zo weinig mogelijk energie en toch verlies ik veel energie! Er is vaak geen ruimte voor activiteiten waar ik juist energie van krijg. Het lijkt een vicieuze cirkel waar ik niet uitkom.” Het weglekken van energie kun je nu verklaren en daarmee weet je dat het ook anders kan. Verandering op een manier die jou ook gaat lukken. Met drie simpele tips krijg jij meer energie. Door jouw persoonlijk verhaal te onderzoeken is balans mogelijk.

Luister eens naar het verhaal dat mij aan het denken heeft gezet.

Ik ging naar een feest van vrienden die 25 jaar getrouwd waren en een geweldig feest gaven. De feestavond was gevuld met een gospelkoor, een dansworkshop en heerlijk Indisch eten door vrienden en familie bereid. Bij binnenkomst had iedereen een kaartje geschreven met een persoonlijke boodschap voor het echtpaar. Later op de avond zouden deze aan helium ballonnen met lichtjes worden geknoopt met het idee ze later die avond één voor één op te laten.

Het feest was super. Een gezellige volle avond. Het programma was zo vol dat de feestorganisatie geen tijd meer zag om de kaartjes aan de ballonnen vast temaken. Men besloot een bundel te maken van 10 ballonnen en daar 1 kaartje aan te hangen. Rond middernacht werd de bundel met ballonnen opgelaten.
En wat wil… de volgende dag ontvingen ze een email van een meneer uit Hamburg. De ballon was na één nacht vliegen in een bos in Hamburg beland. De man had een blauwig licht tussen de bomen zien schijnen en was er nieuwsgierig op afgelopen. Hij nam het kaartje mee naar huis en heeft de moeite genomen een bericht, in het Nederlands, te sturen waarbij hij het echtpaar feliciteerden met hun huwelijksjubileum. Voor mijn vrienden was dit de kroon op een fantastische dag, een mooie bezegeling voor 25 huwelijk.

Ik wilde dit verhaal met jullie delen omdat het mij inspireerde. En dan vraag jij je waarschijnlijk af wat dit met een chronische aandoening en energietekort te maken heeft? Ik leg het jullie uit.

Tip 1. Een te volle dag

De organisatie van het feest ging creatief om met het vullen van de avond zonder zich af te vragen of het haalbaar was.

Herken jij dat? Dat je jouw dag te vol plant en dat je dan niet alles kunt doen wat je had willen doen. Eigenlijk omdat je er te moe voor bent. Hoe vaak denk je dan: “Laat dat laatste maar zitten, dan maar niet!” En toch heb je dan van binnen zo’n onbevredigend gevoel naast je vermoeidheid die in je lijf aanwezig is. Er ontstaat teleurstelling. Teleurstelling in jezelf, in de omstandigheden. Je had je er zo op verheugd en nu lukt het je niet. Je voelt je boos. Boos op je ziekte, je situatie, de drukte. Boos op je omgeving omdat zij het niet zien en van je willen overnemen. Boos op jezelf omdat het je niet lukt het wel te doen terwijl het zo belangrijk voor je is.

Hoe ging de organisatie van het feest nu met hun probleem om?


Ze vroegen zichzelf af OF het belangrijk voor ze was. Dat was alvast de eerste stap. Kennelijk wel, want ze hebben het niet geschrapt. Daarna besloten ze dat het niet op deze manier uitgevoerd kon worden, MAAR HOE DAN WEL? Vervolgens vonden ze een andere manier. Het idee bleef in tact maar werd in een aangepaste variant uitgevoerd. En uiteindelijke met een tevreden eindresultaat.

TIP

E

Tegen welke teleurstelling liep jij deze week aan?

E

Welke creatieve oplossing had je hiervoor kunnen bedenken?

E

Hoe kun je dat komende week anders doen?

Scoor eens je energiepeil (met andere woorden geef met een cijfer 0 tot 10 aan hoe je energie aanvoelt) wanneer je iets creatiefs hebt bedacht en uitgevoerd.

Tip 2. Jouw verwachtingen waarmaken

Het echtpaar had nooit verwacht dat de ballon zo ver zou komen in één nacht! Helemaal tot Hamburg, en dat vanaf Den Haag.

TIP

E

Hoe zit het met jouw dagelijkse verwachtingen? Zijn deze haalbaar?

E

Check je dat wel eens? Of misschien verwacht je wel te weinig?

Daag jezelf eens uit. Verzin een manier om je verwachtingen te checken en pas dat deze week eens toe. Misschien wordt je verrast! Net als dit echtpaar. Ik ben vooral benieuwd of het je energie geeft.

Tip 3. Dromen en hulp vragen.

Het echtpaar had een onbekend persoon gevraagd hun droom te verwezenlijken. Voor hun was het heel belangrijk om hun geluk nog eens extra te bezegelen in het universum! Soms moet je gewoon durven doen.

TIP

E

Waar droom jij over en durf je dat waar te maken?

E

Verzin eens met je partner of goede vriend(in) een droom. Eentje die buiten je gebaande pad ligt waar je heerlijk over kunt fantaseren.

E

Wat had je altijd al eens willen doen of wat lijkt je nou eens heel leuk om te doen! Iets kleins of iets groots! Dat maakt eigenlijk niets uit.

E

Kijk vervolgens wie jou/ jullie daar eventueel bij kan helpen. Vergeet daarna niet te noteren of je daar een energieboost van krijgt.

Loop jij in het dagelijks leven tegen een overvolle agenda op. Of heb je een enorme to-do list en merk je iedere keer dat je niet alles kan wegstrepen wat je wel had gehoopt. Ik kan je helpen je patronen te doorbreken!

Over mij

 Ik ben Monique Boedart. Mijn missie is mensen te helpen om zich weer energiek te voelen, ondanks hun chronische aandoening.  Ieder mens heeft unieke behoeften en daar wordt  in onze opvoeding en in onze samenleving vaak aan voorbij gegaan. Samen creëren we jouw unieke  nieuwe weg naar gezondheid!  Ik help je weer te voelen wat je nodig hebt, ook al geloof je er niet meer zo in. De oplossing ligt dichterbij dan je denkt..

Volg mij op Facebook!

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin